Friday, December 20, 2013

( 1/2 Day Trip ) Sepang Gold Coast Dan Homestay Banghuris

Asalamualaikum.....sementelah dah lama tak post sebab ada entry yg dah siap tapi belum diterbitkan sepenuhnya....aku skip dulu percutian2 atau perjalanan2 aku yg lepas...mari kita tumpukan pada yg ini....

Tak jauh manapun pergi....kira cam balik kampung cam biasa jer...sebab destinasi yg aku nak perkenalkan kat korang ialah kat daerah Sepang ....untuk pertama kali aku turut serta dengan rakan blogger yg lain atas jemputan Tourism Malaysia untuk Program Menandatangani Perjanjian ( MoU ) antara Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan dengan beberapa Pertubuhan Bukan Kerajaan ( NGO ) seperti Sepang Gold Coast , Hiap Teck Venture Berhad , UniKL , Kelab Pengakap Malaysia ( KPM ) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia ( MSN )  .... 

Cun kan tempat penginapan di Sepang Gold Coast ni....



Rakan2 media seperti blogger diberi kepercayaan oleh Kementerian untuk menyebarkan kepada orang ramai tentang kepentingan meyertai 1 VolunTourism untuk Strategi Lautan Biru Kebangsaan .... 

Oklah...cukup info2 yang aku berikan tu....apa yg aku nak kongsi ni pun bukan benda yg "rare" dalam kehiduapan aku dan keluarga aku....tapi buat anak2 aku...ini memang cukup "rare" 

Selepas majlis rasmi bersama tetamu2 kehormat berakhir...pihak media telah diberi kesempatan untuk menikmati suasana dan pengalaman di Homestay Banghuris...HB ni cukup2 terkenal...tiap kali balik kampung kompom nampak signboard HB tapi menyingah idak pernahnya....takder motip nak singga situ weihh....

Maka kesempatan yg ada tu aku gunakan sebaiknya....walaupun tak bersama rakan media yg lain dalam bas yg disediakan pihak Tourism Malaysia tetap juga kami semua bertemu di HB.....

Sesampai aku ngan inchik dd kat situ....beberapa acara dah pun terlepas...( sebabnya aku gi pekan isi minyak kereta dan incik dd singgah solat kat masjid ) macam acara menyambut tetamu dengan membalun kompang....makan durian....minum ayer kelapa muda dan teknik pancing ikan dalam kolam guna pelepah sawit....tau2 jer dah nak sampai waktu karok...

tempe.....
Waktu aku turun dari kereta.... banyak kulit durian ngan kelapa muda kosong jer yang dah bersepah atas meja....yang tinggal mee sup..pengat ubi keledek dan tempe goreng.....tapi kalo dah dasar jawa....nampak tempe yer macam nampak Nasi Arab.....hahahaha....boleh katakan makanan yang disediakan sedap2 belaka...citarasa kampung kekal tradisi gitu.....waktu tenga menyekik tu....adola sorang budak lelaki yg dari kat sepang tadi aku perati yg dia punya dressing ada lain macam sikit....bukan selekeh tapi dressing cam retis gitu.....kemas dan smart...bergaya tu suda tontulahhh....tapi serius aku tak tau itu siapa.....budak lelaki tu nyanyi...ok...suara sedaplah....cam biasa karok jer nampaknya.....takder sumbang mambang.....takder lupa lirik...kira perfect'lah nyanyian budak lelaki tu....siap ado yg rekues lagu kat budak tu...suh nyanyi lagi.....diiringi penyanyi  latar dari HB untuk memeriakan majlis.....kuikuikuikui

Balik rumah selak majalah Santai Travel baru tau daaaaaaa...itu budak memang retis lorhhhhhhh.....patutlah begitu menjaga penampilan......namanya +Iqwal Hafiz .....rupanya banyak jugak anugerah yang dia dah dapat dari luar negara dan dalam negara....wooooo hebat.....Tahniah dik +IQWAL WorldStar ...len kali jumpa akak akan bertegur sapa dan minta penangan dari Iqwal...oitttt salahhh...bukan penangan tapi tanda tangan.....kokohkohkoh

Okehhhhhh....sambunggg

Lepas makan2...kitorang gerak ker kebun getah....pada yg dah biasa bergelumang ngan pokok getah...pandang sipi2 jerlah pokok getah tu...contohnya aku dan inchik dd....orang lain nampak macam jakun dan teruja jer....

Tapi percayalah....pokok getah....walau tak bersuara tapi jauhhhh dan jauhhhh disudut hati masing2 tersimpan memori dan kenangan yg mengimbau kembali zaman sewaktu kanak2...zaman2 kepayahan...zaman2 kesusahan kedua ibubapa mencari rezeki dengan pokok getah....menyekolahkan anak sehingga ke luar negeri hanya dengan hasil dari pokok getah..... ---> cryingggg


Hubung kait aku dan pokok getah pulak tak lebih dari hanya teman sepermainan...cikgu dulu suruh kutip biji getah kemahiran tambah tolak....biji getah juga aku jadikan peluru lastik untuk menghalau anjing....pokok getah juga teman perjalanan menuju sekolah...pokok getah memayungi aku dari keterikkan panas mentari apabila pulang sekolah....

Lepas habis menggamit memori kat kebun getah....kitorang gerak keseberang parit untuk menyelusuri rimbunan buluh runcing....phewwww....macam kat taman jepun jerrr....si bek takdop keluar ninja dari celah rumpun buluh tu....ehehehe




Yang ado ni haaaa....jelmaan ninja pencen dari kilang JAPUN ( jawa + jepun = JAPUN ) bajet comel'lah tuuuu......uwekkkkk....!!!! hahahaha....

---> errrrr tak kelakar ehhhhhh....??


Inchik dd ni laki aku okehhhhh....dia sanggup ambik cuti demi menemankan aku menimba pengalaman baru dalam dunia blogger nih....walhal dia takder kena mengena langsung dalam aktivi blogger aku.....menulis blog pun idak....membaca jauh sekali......tapi dialah yang menyokong dan mendokong aku yg makin hari makin berat isi padu lemak dalam badan.....ehehehe ---> lebiyu inchik dd...muahhh muahhh....

Dalam menanti rakan2 lain ber'photoshoot....aku cam biasa buat al sendiri.....aku bukan tak mesra...bukan sombong cuma aku agak penyegan....maklumlah....aku jarang melepak ngan orang2 muda....lagipun memang aku tak kenal langsung diorang kecuali +Que Achmad  yang pernah sekali bertandang kat rumah aku masa aku buat open house.....siap dia datang bawak kuih akok panas lagi.......

Masa kat sana itu adalah pertama kali aku jumpa dengan isteri +Que Achmad ...serius orangnya cantik...kalau dalam gambar cantik....depan mata lagilah cantik....mesra peramah...bertata tertib....lemah lembut dan bersopan santun...patutla si +Que Achmad sayang separuh nyawa dengan isterinya....satu kesilapan aku sebab tak tanya nama...nyesal....---> ketuk kepala pakai tisu dapur......

Yang +Mawardi Yunus aku kenal muka dia jerlah....baca blog dia dan corat coret dia kat instagram.....tapi dia tak cam aku langsung.....lepas +Que Achmad kenalkan barulah dia agak malu2....kikiki....memang best tengok muka +Mawardi Yunus yang blur2 sebab tak kenal aku.....lepas tu +Que Achmad kenalkan aku pula dengan pemilik blog Kisah Tatie iaitu Izzati Ghafur....tapi aku tak salahkan siapa2 dan tak terasa apa2 pun bila takder yang tegur aku....sebab aku tak pernah paparkan muka shantekk aku ni kat sapa2 pun....kalau dalam 2 ribu lebih gambar yang aku upload kat instagram tu ada muka aku.....memang sah korang penipu.....itu jer aku nak cakap....hahahahaa.....

Pastu dengan blogger yang lain pulak sangat2 baru aku kenal....jadi tak boleh nak jangka camner penerimaan diorang dekat aku....jalan selamat ialah...cuba perhati sifat2 diorang...kenali blog diorang dan barulah ada bahan nak cerita bila berjumpa di lain kali...insyaAllah kalau adalahhhhh......

Dengan blogger +Nazlan Nasir  aku berterima kasih juga sebab mesra dan walau singkat perbualan tapi info yang dia bagi kat aku sangat berguna untuk aku praktikkan....macam biasa...incik dd adalah penyelamat dari kebisuan aku yang gugup tak tau nak buat apa.....masing2 ada rakan taulan masing2....takkan aku nak menyibuk......tak baiklah kannnnn.....

Ok...sekarang cuba korang peratikan gambar dibawah.....apa yg korang dapat nilaikan......nothing kaaaaa...?? cehh memang buta senilah korang ni.....hahahahaha

Taklahhhhhhhhh.......sebenarnya waktu tu aku dah lemau sangat ....air dalam badan dah tersejat dek kepanasan....tengok air parit ni rasa sejuk sikit.....

Lepas aku upload kat ig......tu diaaaaaa....otai dan pakar HDR buat komen.....menggigil lutut ko......bukan senang yer nak dapat pujian dari seorang pakar HDR yang selalu memenangi award dalam kontes di Instagram....phewwwww....cam tak caya jerrrrrr...... rujuk --> sini


Lepas merenung parit sampai licin.....aku ngan incik dd gerak balik ke bawa khemah.....huihhh tenga bela kelapa muda'lahhhh......tadi masa mula2 datang tak dapat......pas beratur maka sampai jugaklah giliran aku untuk menghirup air dan mengunyah degan kelapa muda......

Its Osemmmmmmmm.....!!!! memang segar dan mengenyangkan......alhamdulillah


Lepas mengorek degan kelapa sampai licin.....masa untuk balik dahhhhhhhh......sempat bergambar beramai bersama blogger2 dan peserta2 yg lain....cehhhh cam tak caya jer aku boleh join ambik gambar.....selalunya aku akan tarik diri bila ada bab2 bergambar.....haritu cam kena pukau jer....org kata ambik gambar...aku pun ikut.....

Tapi yang mana satu aku yer...???? cer cari....cer cari......hohoho




Gambar beramai-ramai ni aku ambik dari blog --> kisahtatie.... aku edit sikit bior terang dan jelas.....ehehehe jangan marah wahai tuanpuan empunya gambar yg original.....

Sebelum gerak balik inchik dd bertanya-tanya dengan pemilik dan pengurus Homestay Banghuris kenal tak dengan Mus Soto.....rupanya kenal.....Mus Soto ni pakcik inchik dd iaitu abang kandung mak mertua aku....Arwah Mus Soto berniaga Soto kat pekan Tanjung Sepat....makanya ramai yang kenal degan arwah....dan aku plak sempat bertegur sapa dengan blogger--> mieza .....dah nak balik baru sibuk nak beramah mesra....terlambat sudah.....


jalan keluar ....nak ikut kanan boleh....nak ikut kiri pun boleh.....

Takperlah...itu pengalaman pertama aku....lain kali ada rezeki panjang umur dan masa....aku akan cuba jadi kawan atau kakak yang terbaik untuk mereka....

Pada yang teringin nak lepak nak rasa nak tinjau nak hilangkan stress atau nak buat photoshoot bolehlah berkunjung ke sini....aku rasa aku mungkin akan datang balik kesitu sebab nak tunjuk kat anak2 apa yang ayahnya dan atuk neneknya pernah buat demi mencari sesuap nasi....demi menyekolahkan anak2....


biji getah ni aku botolkan sebagai perhiasan....limau tu pun petik kat Banghuris...bikin sirap limau'lah sedapppp

Untuk sebarang tempahan dan pertanyaan korang bolehlah hubungi nama dan nombor yang tertera kat bawah ni...

Homestay Banghuris 

KAMPUNG HULU CHUCHOH SG PELEK, 43950 Sepang, Malaysia

MOHD AZIZI BASIR : 0176303601 / HJ. BASIR WAGIMAN : 0126628548

http://www.tourismselangor.my/homestay-banghuris/


Terima Kasih semua.....

" hari sudah petang marilah kita pulang "

9 comments:

  1. Fuh.. panjg nye, tp siyes setiap ayat sy baca. Golek2 sy baca, esp part ninja tu..hakhak..X sempat nak kenal akk yg mana satu. Sy yg pakai baju merah makngah tu.. hehe. salam perkenalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehe...hai dikbee....salam perkenalan juga....rasanya kita ada bersalam-salaman masa dalam dewan kat gold coast tu....akak ada terperasan orang sebut nama dikbee....

      insyaAlla ada rezeki kita jumpa dan mesra2 selalu.......terima kasih kerana sudi kunjung kesini.....

      Delete
  2. Memang best baca entri Saidila ni...terus terasa seperti berada di Banghuris Homestay. Kirim salam kat inchik dd ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe....segan2....apapun terima kasih nazlan... memang memori'lah masa hari tu...cuaca sangat indah...rakan2 pun peramah...

      p/s salam telah disampaikan dan dijawab

      Delete
  3. Wow,menariknya.. rasa nak try jgk la kt SGC. Thanks share pengalaman,memang sy tengah cari lokasi cuti 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer cubalah kesana...pasti jatuh cinta dan terpesona dengan keindahan alam dan susananya.....

      selamat bercuti....!!

      Delete
  4. simple dan menarik penulisan.. lain kali ada peluang tegurlah saya jugak.. nak kenal2 juga dgn incik suami yg enseng tu.. tak tau pulak join dgn kereta sendiri hari tu.. mmg ada dgr2 dorg ckp ada yg join dgn keter sendiri tapi tak tau pulak Dila.. salam kenalan.. selalu dtg sini tapi guna hp tak leh nak komen.. ":)

    ReplyDelete
    Replies
    1. errrrr...ehehehe.....terima kasih....cara penulisan org tak ambik PMR dan tak sekolah tinggi memang camni....saya sangat2 bebesar hati atas kunjungan kawan yg tak pernah berjumpa tapi mesra.....terima kasih sekali lagi

      insyaAllah ada rezeki kita pasti akan berjumpa.....

      Delete
  5. Amazing! Its truly remarkable piece of writing, I have
    got much clear idea regarding from this article.


    my weblog :: Fantastic plumber emergency

    ReplyDelete

Tinggalkan Komen Osem Anda Disini Untuk DiKongsi